Wiedza na śniadanie - Akademia Kucharska

Miejsce Białystok
Koordynator Małgorzata Zalewska
Email
Telefon 734 103 006
Data Rozpoczęcia Trwa Rekrutacja
Czas trwania 45h
Cena 1730.00
ZGŁOSZENIE UCZESTNIKA

Wyrażam zgodę na przesłanie oferty szkoleniowej.

Jak bardzo popularny jest zawód kucharza w dzisiejszej dobie możemy wnioskować chociażby po ilości programów kulinarnych, osiągających rekordową oglądalność. Jesteśmy świadkiem okresu świetności, który zdaje się nie mieć końca. Równocześnie pasja i eksperymentowanie nie są już wystarczające, do rozpoczęcia profesjonalnej kariery.

Współczesny rynek wymaga pod kucharza szczególnej innowacyjności, unikalności oraz niezwykłych umiejętności, które często stanowią o jego być lub nie być. Może nie sztuką jest przygotowanie obiadu, sztuką jest jednak przygotowanie go w taki sposób, aby zaintrygował, poruszył zmysły, wręcz zachwycił konsumenta. Dopiero wtedy możemy mówić o udanym daniu. Jednak aby takie przygotować, kucharz powinien operować niecodziennymi umiejętnościami, zdolnościami oraz wiedzą. 

Akademia Kucharska została przygotowana w taki sposób, aby przeprowadzić Cię przez drogę – od kucharza po mistrza. W ramach warsztatów uczestnicy opanują profesjonalne, innowacyjne techniki sporządzania potraw oraz poznają nowe trendy kucharskie. Wszystko będzie odbywało się w otoczeniu prawdziwej restauracji. 

METODOLOGIA

  • Część teoretyczna – krótki, lecz niezbędny wstęp poświęcony zasadom BHP, GMP, GHP, HACCP, oraz innym, niezbędnym elementom związanym ze sztuką kucharską;

  • Część praktyczna – główna część spotkań polegająca na przygotowywaniu potraw różnego rodzaju.

GRUPA DOCELOWA

  • Kucharze chcący udoskonalić nabyte lub zdobyć nowe umiejętności i kwalifikacje;
  • Amatorzy kucharstwa i pasjonaci kuchni (np. blogerzy kulinarni) nieposiadający doświadczenia;
  • Wszyscy inni zainteresowani pogłębianiem wiedzy oraz udoskonaleniem zdolności kulinarnych. 

SYLWETKA UCZESTNIKA

  • Osoby, które dopiero planują rozpocząć pracę jako kucharz;
  • Pracownicy branży gastronomicznej;
  • Wszyscy, którzy chcą podnieść umiejętności kucharskie.

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą potrafili:

  • Przyrządzać dania z różnorodnych produktów;
  • Komponować smaki w odpowiedni sposób;
  • Gotować jak najlepsi mistrzowie kuchni;
  • Układać i serwować dania zgodnie z zasadami estetyki i kucharskim savoir vivre;
  • Przyporządkować danie odpowiednio do kraju, z którego ono pochodzi.

INFORMACJE ORGANIZACYJNE

  • Lokalizacja spotkań – Restauracja Kate&Leopold
  • ul. J. Marjańskiego 3, 15-402 Białystok
  • Dzień spotkania otwartego i  godziny – środa, 7:30 – 10:30
  • Ilość spotkań w ramach cyklu – 15
  • Czas trwania cyklu – 45h
  • Cena akademii – 1730zł + VAT

ELEMENTY WLICZONE W CENĘ

  • 15 cyklicznych spotkań szkoleniowych w restauracji;
  • Przeprowadzenie spotkań przez szefa kuchni – specjalistę i praktyka;
  • Wyposażenie stanowisk w niezbędne sprzęty;
  • Produkty do sporządzania dań;
  • Materiały szkoleniowe. 

Ostateczny koszt szkolenia zależny jest od liczby zgłoszonych uczestników, oferujemy korzystny system rabatowy.

Spotkanie 1 

Podstawy prawne – przepisy sanitarno – epidemiologiczne, przepisy BHP i p. poz., prawo pracy oraz przepisy unijne mające zastosowanie w gastronomii. Wymogi sys-temu HACCP – omówienie zasad funkcjonowania systemu.

Spotkanie 2

Prawidłowe funkcjonowanie zakładu gastronomicznego - struktura organizacyjna.

Spotkanie 3 

Obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych, racjonalny dobór surowców przy ich maksymalnym wykorzystaniu w kuchni.

Spotkanie 4

Technika sporządzania potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców. Zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii.

Obróbka wstępna i sposób krojenia warzyw. Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw.

Spotkanie 5

Technika sporządzania potraw z jaj i przetworów mleczarskich:

  • Sporządzanie koreczków serowych;
  • Sporządzanie zakąsek z jaj;
  • Desery i napoje z przetworów mleczarskich.

Spotkanie 6

Technika sporządzania wywarów, sosów i marynat.

Spotkanie 7

Technika sporządzania zup. Sporządzanie zup kremowych.

Spotkanie 8

Potrawy jarskie i półmięsne.

Spotkanie 9

Zapoznanie się z kuchnią śródziemnomorską i przygotowywanie podstawowych po-traw tej kuchni takich jak Bruszczetta z pomidorami i kalmarami czy krem z pomidorów.

Spotkanie 10

Zapoznanie się z kuchnią włoską, poznanie techniki pieczenia pizzy.

Spotkanie 11

Zapoznanie się z kuchnią francuską, przygotowanie potjevlesh oraz ciasta francuskiego.

Spotkanie 12

Zapoznanie się z kuchnią typu „Fast food”. Jak zrobić dobrego hamburgera czy hod – doga?

Spotkanie 13

Technika sporządzenia potraw rybnych. Obróbka wstępna, sposoby patroszenia, filetowania ryb. Sporządzanie ryb pieczonych, smażonych i gotowanych.

Spotkanie 14

Sporządzanie ciast kruchych i półkruchych.

Spotkanie 15 

Savoir vivre w kuchni.

EWA BAŁDYŚ - JAKUĆ

Profesjonalny szef kuchni w hotelu. Może pochwalić się zarówno wykształceniem kucharskim, bogatym doświadczeniem w kierowaniu pracą kuchni, jak i zdolnością to przekazywania swoich umiejętności i wiedzy.
Ekspert w kierowaniu pracą kuchni, tworzeniu kart menu, jak również w szkoleniu przyszłych kucharzy.
Finalistka licznych kursów gastronomicznych, między innymi Festiwalu Kuchni Podlaskiej w 2008r. (II miejsce), Wielkiego Finału Konkursu Kulinarnego Gala „TUR-GASTRO-HOTEL” (I miejsce).
Ogromne zaangażowanie wykazuje w kierunku smaku potraw, ale również ich walorów wizualnych.